Inspiraatiota

Olen tämän raskauden aikana lukenut synnytysaiheista kirjallisuutta oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni. Täytyy tunnustaa, että olen kuitenkin panostanut enemmän laatuun kuin määrään. Tuolla hyllyssä odottaa edelleen monta kiinnostavaa kirjaa, joiden lukemiselle en vaan ole löytänyt aikaa. Lähtisin kuitenkin väittämään, että yhdenkin hyvän kirjan lukemisella pääsee pitkälle.

Jos haluaa lukea yhden inspiroivan kirjan synnyttämisestä, suosittelen ehdottomasti etsimään käsiin Ina May Gaskinin upean teoksen ”Ina May’s Guide to Childbirth”.

Tätä kirjaa ei ole valitettavasti suomennettu eikä sitä löydy oikein kirjastoistakaan, mutta kirjan tilaaminen netin kautta (löytyy esim. Bebesistä) ja englanninkielisen version lukeminen on vaivan arvoista. Kirja sisältää sekä voimaannuttavia synnytyskertomuksia että selkeäsanaista kuvailevaa tietoa luonnollisen synnytyksen fysiologisesta etenemisestä. Ina May kertoo rauhallisesti ja selkeästi, mitä synnytyksen eri vaiheissa tapahtuu ja perustelee, miksi synnyttäjän kannattaa luottaa oman kehonsa voimaan ja kykyyn selviytyä synnytyksestä.

Itselleni ehkä havainnollistavinta kirjassa oli niin kutsuttu sphincter law –  joka valottaa hyvin, miten synnytyksessä kohdunsuun avautumista voi verrata ihmisen kehon muiden sulkijalihasten toimintaan kuten virtsaputken ja peräsuolen pidätyskykyä ylläpitäviin sulkijalihaksiin. Kuten pissalla ja kakalla käyminen, myös synnytys on yksityinen tapahtuma, jossa on tärkeää kyetä rentoutumaan. Ina Mayn keskeinen sanoma onkin mielen ja kehon yhteydessä. Synnytys etenee, kun mieli on mukana. Hyvä mieli synnytyksessä edellyttää turvallisuuden tunnetta ja luottamusta synnytyksessä läsnäoleviin ihmisiin.

Ina Mayn kirja on ennen kaikkea myös poliittinen kannanotto kaikkien synnyttävien äitien oikeuksien puolesta.

Kirjassa valotetaan monin esimerkein, mikä USA:n tämän päivän synnytysjärjestelmässä on pielessä – miksi lääkärit hoitavat synnytyksistä yli 90 %, miksi sektioprosentti on yli 32 %, miksi synnytyksiä käynnistetään lääkkeellisesti yhä enemmän ja miksi äitikuolleisuus on tuplaantunut vuoden 1982 jälkeen. Ina May havainnollistaa hyvin, miten synnytyksiä voidaan hoitaa kahden eri mallin mukaisesti ja miksi vuoropuhelu näiden kahden mallin välillä on niin vaikeaa. Siinä missä humanistinen midwifery model of care luottaa siihen, että synnytys on osa naisen normaalia elämää ja että naisen keho on luotu selviytymään siitä, techo-medical model of care näkee synnytyksen tapahtumana, jota täytyy hoitaa kuin sairautta ja sen mahdollisimman sujuva eteneminen halutaan varmistaa erilaisin lääkkein ja teknisin välinein. Molemmat mallit pyrkivät periaatteessa samaan lopputulokseen, mutta keinot eroavat toisistaan melko jyrkästi, mitä tulee esimerkiksi synnytyskivun hoitamiseen ja ajatukseen siitä, mikä tekee synnytyksestä turvallisen.

Ina May Gaskin oli 70-luvulla perustamassa varsin hippihenkistä yhteisöä ja sen yhteyteen Farm Midwifery Centeriä Yhdysvaltojen Tenneseessä. Hippimäisyyden ei kannata kuitenkaan antaa hämätä, sillä Ina Mayn työ ja kirjoitukset perustuvat tutkimuksiin sekä vankkaan käytännön kokemukseen synnytysten hoitamisesta. Farmilla on hoidettu tähän päivään mennessä jo yli 2800 synnytystä ja kuvaavaa on, että esimerkiksi sektioprosentti farmilla on vuodesta toiseen 1,7 %. Yleensäkin farmin synnytyksissä tehdään hyvin vähän mitään toimenpiteitä kuten episiotomioita tai synnytyksen lääkkeellistä vauhdittamista. Ero on aika merkittävä, kun vertaa noihin Yhdysvaltojen kansallisiin lukuihin. Farmilla synnytysten yhteydessä sattuu äideille ja lapsille todella harvoin mitään vakavia komplikaatioita, mistä voi päätellä kiistatta, että jotain farmilla tehdään oikein.

Suosittelen muuten katsomaan Ricki Laken ja Abby Epsteinin dokumentin More Business of Being Born ensimmäisen osan, jossa vieraillaan farmilla ja haastatellaan Ina Mayta. En yhtään ihmettele, että Ina Maylla on vankka joukko faneja, jotka pitävät häntä suorastaan gurun arvossa. Ina May on persoonana valloittava ja erittäin inspiroiva. Itseeni vetoaa hänen tiukka mutta rauhallinen tyylinsä sekä tarkat perustelut kaikille näkemyksille. Ina May ei ainoastaan kerro, miten synnytys tapahtuu, vaan myös miksi synnytyksen kannattaisi antaa edetä omalla painollaan.

Ps. Ina May sai vuonna 2011 Right Livelihood Awardin tunnustuksena työstään.

4 responses

  1. Ina May Gaskin on kyllä omaa luokkaansa… harmi ettei häneltä löydy mitään ainakaan pk.seudun kirjastoista. Sheila Kitzingerin kirjat ovat myös suosittelemisen arvoisia! Ja niitä saa kirjastosta, jokunen löytyy myös suomeksi ja ruotsiksi. Ainakin The new experience of childbirth oli hyvä perusteos. Tilasin itselleni netistä myös Kitzingerin kirjan The Birth Crisis, joka käsittelee synnytystraumoja, ja se oli hyvin voimauttava teos.

    • Täytyisi varmaan kirjastoon tehdä ehdotus, että hankkivat Ina Mayta kokoelmiin. Tuohon Kitzingeriin pitääkin tutustua – kiitos vinkistä! 🙂

  2. Hieno, hieno teksti, niinkuin niinkuin kaikki aiemmatkin ! Kirjoittaminen on upea lahja ja varsinkin nyt kun elämme aikoja, jolloin julkisten mielenilmausten sijaan kosketamme ja kommunikoimme enemmän virtuaalisesti, tuntuu hyvältä, että tärkeä ajattelu tulee luo ja lähelle näin blogien kautta.

    Ina may kosketti minua 80-luvulla ja tekee sitä edelleen: naisena, kätilönä ja synnytyspoliittisena vaikuttajana. olen ehkä osa tuota mainitsemaasi ryhmää, joka nostaa Ina Mayn guruksi, mutta käytyäni farmilla ja oltuani tämän vahvan naisen opetettavana niin sitä on ollut vaikea välttää:) Sain juuri viime viikolla postitse hänen uusimman kirjansa Birth matters – a midwife’s manifesta. Se ei ole juuri nyt synnytykseen lähestyessä se opus, johon uppoudut, mutta sitten kesämmällä kun kantoliina liehuu ja on aikaa siirtää yksityinen vielä yleisemmäksi niin siihen kannattaa tarttua. Halauksia tämän päivän oksitosiini-tunnelmiisi xxx johanna

    • Kiitos Johanna! ❤ Kyllä minulla jotenkin on jo nyt tunne, että ensin synnytetään, mutta ei tämä synnytysmaailma varmaan jää tähän – jotenkin sinne pitää lusikka tunkea. Ei mitään hajua vielä miten, mutta eiköhän sen tulevaisuus näytä tullessaan. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s