Doula

Minulla on tulevassa synnytyksessä aikamoinen tukiverkko. Kaikkiaan minulla on neljä ihanaa ihmistä tukemassa minua: puolisoni, kaksi kotiloa sekä sitten minulla on doulani. Välillä olen miettinyt, että onko väkeä liikaakin, mutta toisaalta kaikilla näillä ihmisillä on tärkeä tehtävä tällä synnytysmatkallani.

Doula meille tuli melkein vahingossa jo ennen päätöstä kotona synnyttämisestä. Idea heitettiin ilmoille kiinalaisessa ravintolassa ja se oli oikeastaan sillä selvä, koska ajatus doulasta sopi myös miehelleni. Doulallani oli hyvin tärkeä rooli myös kotisynnytykseen päätymisen kannalta, sillä ilman tämän rohkean ystäväni kannustusta en olisi varmaan koskaan uskaltautunut kotisynnytyssymposiumiin enkä olisi antanut tosissani itselleni mahdollisuutta pohtia kotisynnytystä aitona vaihtoehtona. Kiitos siitä.

Koska minulla riittää tukihenkilöitä synnytyksessä, olen joutunut tekemään pohdintatyötä sen suhteen, mikä on kenenkin rooli ja tehtävä. Tuntuu siltä, että sairaalasynnytyksessä doulalla olisi selkeämpi rooli jatkuvan henkisen ja fyysisen tuen tarjoajana. Sairaalassa kun kätilöt eivät taida pystyä olemaan synnyttäjän kanssa ihan koko aikaa ja saattavat hoitaa useampaakin synnytystä samaa aikaa.

Doulatoiminta taitaa yleensäkin olla yleistymässä, koska synnytysten keskittyessä yhä suurempiin yksiköihin, synnyttäjät kokevat jäävänsä paitsi jostain. Onko se sitten henkilökohtainen palvelu tai tukihenkilön jatkuva läsnäolo – en osaa sanoa. Ehkä myös puolisot synnytyskumppaneina tarvitsevat tukea. Luonnollisen synnytyksen toivojat taas saattavat kaivata doulaa puskuriksi itsensä ja sairaalarutiinien väliin. Doula voi toimia synnyttäjän puolestapuhujana ja varmistaa, että hänen toiveitaan kunnioitetaan.

Oli doulan rooli lopulta mikä tahansa, on doulan läsnäololla synnytyksessä joka tapauksessa todettu olevan erittäin positiivisia vaikutuksia synnytyksen kannalta:

Doulan läsnäolo synnytyksessä tutkitusti (useita kansainvälisiä tutkimuksia):

  • lyhentää synnytystä
  • lisää puolison osallistumista synnytyksessä
  • vähentää komplikaatioita
  • vähentää lääketieteellisen kivunlievityksen tarvetta
  • vähentää lääketieteellisten toimenpiteiden tarvetta synnytyksessä, mm. imukupin käyttöä
  • vähentää keisarinleikkauksia
  • lisää äitien/perheiden tyytyväisyyttä
  • lisää imetyksen onnistumisen todennäköisyyttä

Lainaus Doulapalvelun sivulta http://www.doula.fi/

Omaan kotisynnytykseen valmistautuessani olin silti alkuvaiheessa hieman huolissani, pystynkö ”työllistämään” kaikki synnytyksessä läsnäolevat ihmiset. Olen miettinyt hassujakin asioita. Missä he viettävät aikaansa täällä meillä kotona? Mitä jos en tarvitsekaan doulaani mihinkään synnytyksessä? Mitä jos haluankin olla vain rauhassa tai haluan vain puolisoni lähelleni? Tällä hetkellä ymmärrän jo paremmin, ettei minun tehtäväni ole huolehtia tukihenkilöideni pärjäämisestä synnytyksessä – hehän ovat siellä minua varten. Ja jos pärjään omillani, sehän on vain hyvä asia.

Doulani tärkein tehtävä onkin ihan vain pelkkä läsnäolo.

Toisen tärkeän oivalluksen koin tällä viikolla, kun istuimme hämärtyvässä olohuoneessamme doulani kanssa, söimme suklaata ja juttelimme synnyttämisestä ja vähän kaikesta muustakin. Ymmärsin, että ehkei doulan tärkein tehtävä olekaan olla pelkästään synnytyksessä läsnä, vaan sehän on juuri se, että hän kuuntelee ja tukee minua juuri nyt.

Ehkä doulani tärkein tehtävä onkin auttaa minua juuri tällä hetkellä, ennen synnytystä, kun teen tärkeää työtä valmistautuessani synnytykseen.

Tälle ihmiselle olen saanut ihan jo raskauden alusta saakka kertoa tunteistani ja ajatuksistani synnyttämiseen liittyen. Hän ymmärtää toiveitani ja jaksaa kuunnella. Varmaan ihan kaikista asioista emme ole samaa mieltä, mutta sillä ei lopulta ole mitään väliä. Hän ei tuomitse minua eikä arvostele. Hän antaa minun tuulettaa myös kieleteisiä ajatuksiani ja auttaa löytämään asioiden valoisat puolet.

Luulen, että tällä synnytysmatkalla mukana kulkemisella on tärkeä tehtävä myös doulalleni hänen etsiessään paikkaansa ammatillisessa mielessä kätilönä. Jos mitenkään pystyn auttamaan häntä tässä, olen siitä onnellinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s