Kotisynnytys ei ole Suomessa tasa-arvoinen vaihtoehto muiden synnytystapojen joukossa, koska siihen liittyvää virallista tietoa ei ole juurikaan saatavilla. Neuvolasta on melkeinpä turha olettaa saavansa mitään tietoa kotisynnytyksestä eikä sitä löydy mistään muistakaan virallisista tietolähteistä. Vertailun vuoksi esimerkiksi Ruotsissa Tukholman maakäräjien sivustolta löytyvät asialliset ohjeet, miten kotisynnytyksen voi järjestää niin halutessaan ja mistä kotisynnytystä harkitseva löytää aiheesta lisätietoa. Suomessa on ilmeisesti ajateltu, että jos siitä ei puhuta ollenkaan, niin mahdollisimman harva synnyttäjä saa päähänsä lähteä ottamaan siitä selvää. Ilmeisen onnistunut strategia, sillä Suomessa suunniteltuja kotisynnytyksiä tapahtuu vain vähän.
Vuonna 2010 vastasyntyneistä (61 371) lapsista 52 prosenttia syntyi yliopistosairaaloissa, 37 prosenttia keskussairaaloissa ja 11 prosenttia muissa sairaaloissa. Sairaaloiden ulkopuolella syntyi 12 suunniteltua ja 81 suunnittelematonta kotisynnytystä. 57 lasta syntyi matkalla sairaalaan. (Lähde: Vastasyntyneet 2010 − Nyfödda 2010 − Newborns 2010. Tilastoraportti 42/2011, 19.12.2011)
Puhuttaessa kotisynnytyksestä suunnitellulla ja suunnittelemattomalla kotisynnytyksellä on valtava merkitysero. Suunniteltu kotisynnytys on tietoinen valinta ja se valmistellaan huolella etukäteen. Se, että synnytän kotona ei tarkoita, että ponnistaisin vauvan tuosta noin sohvalta maailmaan ilman mitään ennakkovalmisteluja. Olen kuukausien ajan hakenut aktiivisesti aiheeseen liittyvää tietoa monista eri näkökulmista ja tehnyt kovasti työtä synnytykseen valmistautumisen suhteen. Siinä missä kotimaisen tiedon löytäminen on joskus ollut vaikeaa, on kotisynnytykseen liittyen onneksi tarjolla paljon kansainvälistä informaatiota – kirjallisuutta, blogeja, videoita, elokuvia ja myös virallista tutkimustietoa.
Rohkaisevaa on ollut huomata, että se mikä Suomessa menetetään virallisen tiedon määrässä, korvaantuu vertaistuen määrässä. Olen itse saanut uskomattoman paljon tukea ja kannustustusta sekä ihan käytännön vinkkejä muilta kotisynnyttäjiltä, jotka ovat itse aktiivisesti tarjonneet omaa apuaan. Hyviä paikkoja aloittaa tiedon ja vertaistuen etsiminen ovat esimerkiksi Aktiivinen synnytys ry, Kotisynnytysfoorumi sekä Facebookista löytyvä Kotisynnytys-ryhmä. Aiheeseen liittyviä blogeja ja synnytyskertomuksia löytyy myös jonkun verran googlella ja uskon, että näiden kirjoittajat kertovat mielellään lisää kokemuksistaan esimerkiksi sähköpostilla. Google löytää myös paljon kotisynnytystä vastustavaa argumentointia, jonka lukemisen olen itse kokenut hyödylliseksi (vaikkakin joskus tuskalliseksi).
Korvaamaton tietolähde kotisynnytyksen suunnitellussa on ammattitaitoinen kätilö – tai siis kotilo (tätä termiä käytetään kotisynnytyksiin erikoistuneista kätilöistä). Kotisynnytystä harkitsevan ensimmäinen tehtävä onkin ammattitaitoisen kotilon löytäminen. Kotiloita ei ole Suomessa kovin montaa ja niistä harvoistakaan ei ole saatavilla mitään virallista listaa. Synnyttäjän maantieteellisellä sijainnillakin on suuri merkitys. Kotilon hommaaminen saattaa edellyttää pientä sukellusta kotisynnytysten underground-maailmaan.
Tietoa on kyllä saatavilla, mutta sitä pitää osata etsiä oikeasta paikasta.