Turvallisuus

Uskon, ettei mikään ole onnistuneen synnytyksen kannalta tärkeämpää kuin se, että synnyttäjä tuntee olonsa turvalliseksi. Turvallisuus merkitsee synnyttäjille kuitenkin eri asioita. Yhdelle turvallisuus merkitsee fyysistä ympäristöä, toiselle se muodostuu ihmisistä. Joku pystyy kantamaan omaa henkistä turvallisuuden tunnetta sisällään ja valjastaa sen käyttöönsä ajasta ja paikasta riippumatta. Kotisynnytyksestä puhuttaessa keskustelu palautuu usein turvallisuuteen. Onko se turvallista? Eikö sairaala olisi kuitenkin se turvallisin paikka synnyttää?

Naisen on hyvä synnyttää siellä, missä hän kokee olevansa turvassa.

Minulle turvallisuus muodostuu ennen kaikkea luottamuksesta omaan itseeni ja omaan kehooni. Turvallisuuden tunteeni ei synny sairaalassa käytettävissä olevista mittareista, käyristä ja laitteista tai lääkärin läsnäolosta ja mahdollisuudesta nopeaan hätäsektiooon. En tarvitse sairaalaympäristöä tunteakseni oloani turvalliseksi. En usko synnyttämisen olevan hengenvaarallista, vaan luonnollinen tapahtuma, jota varten kehoni on suunniteltu toimimaan. Uskon vahvasti siihen, että kehoni osaa toimia viisaasti ja oikein, jos ja kun olosuhteet ovat sellaiset, joissa tunnen oloni hyväksi ja turvalliseksi. Minulle oma kotini tarjoaa tähän parhaan ympäristön.

Toiseksi minulle tuovat turvallisuutta ihmiset, jotka antavat minulle tukea ja auttavat minua luomaan uskoa omaan itseeni. Haluan kaikkien synnytyksessäni läsnäolevien henkilöiden hyväksyvän minut juuri sellaisena kuin olen ja tietävän, millaista apua tarvitsen. Turvallisuutta luo tieto siitä, ettei omaan tilaani tunkeudu itselleni vieraita ihmisiä. Minuun ei kosketa käsillään kukaan vieras ihminen. Kukaan ei tee päätöksiä selkäni takana tuntematta minua ja ajatuksiani. Yksin minun ei tarvitse jaksaa eikä osata. Voin heittäytyä synnyttämiseen, kun tiedän turvaverkkoni kannattelevan minua.

Turvallisuuden tunne merkitsee minulle myös vahvaa uskoa synnytyksessä läsnäolevien kätilöiden (kotiloiden) asiantuntemukseen. Nämä uskomattomat ihmiset, jotka minulla on etuoikeus kutsua omaan kotiini, tietävät ja tuntevat naisen kehon ja synnytystapahtuman kuin omat taskunsa. Luotan heihin ja minulla on turvallinen olo tietäessäni, että he ajattelevat minun ja lapseni parasta. Jos meidän voinnissamme ilmenisi jotain huolestuttavaa, en epäile yhtään, etteivätkö he sitä huomaisi ja toimisi parhaaksi katsomallaan tavalla taatakseen hyvinvointimme. Miten voisin olla tuntematta oloani turvalliseksi, kun synnytyshuoneessa on koko ajan läsnä tällainen määrä kätilön osaamista ja empatiaa? Ja he keskittyvät vain ja ainoastaan minuun ja vauvaani. Sitä ei korvata näytölle piirtyvällä käyrällä.

Minulle turvallisuus on siis ennen kaikkea henkinen olotila. Tunnen oloni turvalliseksi tutussa ympäristössä, kun minulla on riittävän lyhyen säteen sisällä kaikki tarvitsemani – rakkaat ihmiset ja tavarat. Turvallinen pesä, josta minun ei tarvitse poistua kesken synnytyksen. Turvallisuus muodostuu minulle oman kotini tarjoamasta lämmöstä, rakkaan ihmisen kosketuksesta ja läsnäolosta. Synnyttäessäni kotona minun ei tarvitse pelätä, sillä pystyn yhdistämään oman kotini turvallisen ilmapiirin ja kätilöiden läsnäolon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s